Wij reisden met onze toen nog mini dochters enkele weken door het westen van Canada. Ik vind een reis met de camper bij uitstek geschikt voor een gezin, helemaal in de prachtige natuur van Canada. Hieronder mijn tips voor een relaxde en leuke campervakantie met kinderen.
Een groot voordeel: de kinderen zijn steeds in een vertrouwde omgeving. Ze weten altijd waar hun bed staat, waar het speelgoed opgeborgen is en waar de ijsjes liggen. Ook scheelt het een hoop gesjouw, dat je niet elke dag de tassen moete inpakken en weer uitchecken bij een hotel en weer naar de auto. Een keer de spullen in de kastjes, wel zo handig.
Je eigen keuken scheelt een hoop geld en gedoe. Niet de hele tijd in een restaurant te moten eten is in het buitengebied van Canada vaak veel gezonder en lekkerder. Af en toe een frietje, prima, en dan weer in de camper kokerellen. Bij de grote supermarkten zijn vaak ook parkeerplekken voor campers. Je plaatst de boodschappen eenvoudig van de winkelwagen direct in de koel- en keukenkast.
Maar wat doe je met de kinderzitjes? Dat is een een terugkomende vraag, en terecht. Vanwege de aansprakelijkheid is het vaak niet mogelijk in Canada een kinderzitje te huren. Hoe los je dat op?
Neem een zitje van thuis mee. Check daarvoor eerst met de airlines of dat een optie is en wat het kost. Wij namen een “booster seat” (ca 4-8 jaar) mee en we kochten ter plekke een “baby seat” (ca 0-4 jaar).
Koop ter plekke een zitje. Eerst gingen we de camper ophalen bij Cruise in Calgary. Omdat dit depot zoals de meeste depots van Cruise en de andere maatschappijen op een industrieterrein is, zijn de Walmarts en soortgelijke winkels niet ver. Eén ouder rijdt en de andere hout het kind vast. De zitjes bij een grote supermarkt kosten ongeveer zoveel als de huur een camperverhuurder die ze wel aanbiedt.
Soms heb je geluk. En dan is er iemand die net de camper heeft ingeleverd en het zitje over heeft. Of er is een in het depot achtergelaten. Dat is ook het beste wat je met het zitje kunt doen als je de camper inlevert: geef het aan iemand die de camper ophaalt of doneer het in het depot. Vaak hebben ze in het depot een hoek met achtergebleven of gedoneerde dingen die nog een ronde mee kunnen, vraag ernaar!
En de andere extra’s?
Veel camperverhuurders hebben zeer beperkte extra’s zoals navigatiesystemen, partytenten (luifels) of BBQ’s. U krijgt echter altijd uitleg over hoe u de dichtstbijzijnde Walmart etc. kunt bereiken waar je deze spullen (en meer) voordelig kunt kopen. Soms worden in het depot ook gebruikte spullen aangeboden van andere huurders. Daarop is natuurlijk geen garantie.
Neem een losse tomtom etc. van thuis mee en download van het internet de kaart van Canada.
In de "personal kit" of wel beddengoed/handdoeken pakket is er één douchehanddoek per persoon. Vaak is dat is niet voldoende, zeker als je een handdoek voor bij het zwembad of bij de picknick en een voor de douche nodig hebt. Neem daarom evt. nog een picknick kleed mee of iets voor bij het zwembad. En stop de douchehanddoeken af ten toe in de was. Bijna elke camping heeft wasmachines.
Welke camper zal ik huren?
Neem zeker een ruime camper. Een camper waar je elke dag twee keer de bedden moet verbouwen is onhandig en onnodig veel werk. Met twee kinderen is een camper van 25-30 feet aan te bevelen.
Een camper waar kleine kinderen boven moeten slapen is niet goed voor de gemoedsrust. De netjes, als die er al zijn, geven geen garantie voor veilig slapen. Leg je kind op een laag bed of neem een reisbedje mee. Als je ze het bed achterin geeft, kan je ’s avonds in de “woonkamer” of buiten zitten.
In Europa zijn we geneigd om te denken dat deze campers te groot zijn en dat we daarmee moeilijk kunnen rijden. Dat klopt, ik moet er ook niet aan denken met zo een ding door de randstad te rijden. Je zult zien dat in Canada een C30 motorhome een kleine, bescheidene camper is. Die 1,5 meter die een C25 korter is, valt daar in het niets.
Voor een geslaagde gezinsvakantie is het het beste als iedereen elke dag op z’n rekening komt. Wij besloten, elke dag “iets” voor de kinderen te doen en “iets” voor de ouders. Als ouder wil je niet dagen in de speeltuin doorbrengen en de kinderen willen meestal niet uren wandelen. Deze regel hanteren we al jaren met succes!
Vul hier uw e-mailadres in: