IJsland heeft naast de populaire Golden Circle in het zuiden van het land ook een Diamond Circle in het noorden. Deze minder bekende route ligt in een vulkanisch gebied met veel geothermische activiteit en is zeker niet minder mooi. De Diamond Circle heeft vier hoogtepunten onderweg, zoals; het bijzondere gebied rond het Mývatn meer, de krachtige Dettifoss waterval, de hoefijzervormige Ásbyrgi canyon en Húsavik, de plek om op walvissafari te gaan.
Andere mooie bezienswaardigheden op deze diamant route zijn de Eider falls, de Goðafoss waterval, de Hljoðaklettar (‘Echo-rotsen’) en de lavaformaties van Dimmuborgir.
In Noord-IJsland zijn de wegen langere tijd bedekt met sneeuw dan in het zuiden van het land. Hierdoor raden wij aan om goed van te voren te controleren of de wegen open zijn. Dit is vooral belangrijk voor het stuk tussen Dettifoss , Ásbyrgi en Húsavik. De ringweg N1 is altijd open.
Het grote Mývatn meer, ook wel ‘muggenmeer’ genoemd, is omgeven door een actief vulkanisch gebied in de buurt van de Krafla vulkaan. Het gebied staat bekend om prachtige warmwaterbronnen, turquoise gekleurde kratermeren en grillige lavaformaties. Het Mývatn meer is door een reeks van vulkaanuitbarstingen ontstaan en is tegenwoordig één van de zonnigste gebieden van IJsland. Door de ondergrondse warmtebronnen bevriest het meer bijna nooit helemaal. Aan de kronkelende oevers van het meer liggen verschillende baaitjes, eilandjes en schiereilandjes, wat voor vogelspotters een enorm geliefde plek is om te bezoeken. Hier komen wel meer dan 115 vogelsoorten voor. Het dorpje Reykjahlið grenst aan de noordzijde van het meer en is het toeristische centrum van Mývatn, met een informatiecentrum, benzinepomp, geothermische baden en diverse campings.
De krachtigste waterval, van niet alleen IJsland maar tevens van Europa is de Dettifoss waterval. Deze indrukwekkende waterval heeft een hoogte van 44 meter. Er valt gemiddeld over de breedte van 100 meter maar liefst 193m3 per seconde, wat een overdonderend lawaai oplevert. De waterval is in de zomer vanaf beide oevers goed te bereiken. Maar sinds de weg 862 aan de westzijde gerenoveerd is, is deze weg met een 2WD camper de handigste route.
De hoefijzervormige kloof is een indrukwekkend ingesloten ravijn omgeven door steile kliffen. Volgens de legende is de kloof ontstaan door de achtbenige hengst Sleipnir van de god Oðinn die struikelde en zijn voet neerzette op aarde. In werkelijkheid is de Ásbyrgi Canyon onstaan na een allesverwoestende overstroming als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan onder de Vatnajökull gletsjer. Ásbyrgi wat ‘Godenburcht’ betekent is 3,5 kilometer lang en 1 kilometer breed met steile rotswanden van 100 meter hoog. In het midden van de kloof ligt een 25 meter hoge rots Eyjan. Naar de top van deze klif leidt een wandelpad voor een fascinerend uitzicht over de kloof.
Een ideale uitvalsbasis om het noordoosten van IJsland te verkennen is het kleine stadje Húsavík. Vanuit hier is een bezoek aan het Mývatn meer of het voormalige Jökulsárgljúfur prima te plannen. Vanuit het gezellige haventje van Húsavík worden whale watching cruises aangeboden, waardoor dit vissersplaatsje in de zomer vaak druk bezocht wordt. Door deze enorme populariteit van het walvisspotten wordt dit dorpje vaak ‘Whale Watching Capital of Europe’ genoemd. Het ligt op het Tjörnes schiereiland aan de oostkust van de Skjálfandi baai. De houten kerk en het walvismuseum zijn eigenlijk de belangrijkste bezienswaardigheden want er is verder in het stadje zelf niet veel te doen. De omgeving van Húsavík biedt mogelijkheden voor verschillende wandelingen door de variërende natuur. Een wandeling naar de top van de Húsavíkurfjall berg biedt een panoramisch uitzicht over de zee en op het eiland Grímsey of in zuidelijke richting op de Vatnajökull gletsjer. Daarnaast is een wandeling rond het Botnvatn meer erg populair. Er is een kampeerterrein aan de noordrand van het stadje, welke goede faciliteiten biedt.
Hljoðaklettar ook wel ‘Echo Rocks’ genoemd, is een unieke rotsformatie van kolomvormige basaltzuilen gelegen in het voormalige Jökulsárgljúfur National park, nu onderdeel van het Vatnajökull National Park. Het gebied van basaltrotsen ontleend zijn naam aan de echo’s die gecreëerd worden door alle grotten en ongewone rotsformaties. Deze bijzondere basaltformaties zijn ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan Rauðhólar duizenden jaren geleden. Door het langzaam afkoelen van de hete lava kon het kristalliseren en zijn de bijzondere zeshoeken, vormen en spiralen gevormd.
Het natuurreservaat Dimmuborgir bestaat uit grillige en grote lavarotsformaties van vulkanisch gesteente dat duizenden jaren geleden door een vulkaanuitbarsting is ontstaan. De rotsformaties lijken op een oud vervallen kasteel, waaraan het gebied zijn naam ‘duistere burchten’ te danken heeft. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd die door het dolhof van bijzondere rotsen en berkenboompjes lopen. Tevens is er een uitkijkplatform dat een prachtig uitzicht biedt over het lavaveld.
Vul hier uw e-mailadres in: